W elkom bij Zonneveld Art. Op deze site staan werken van Jowan Zonneveld. Als kunstenaar houd ik mij bezig met fotografie, schilderen en het maken van beelden.
In mijn werk probeer ik schoonheid met een andere kijk op het bestaande te combineren. Bij de eerste aanblik van mijn werk moet men zich vaak even oriënteren. Hierna kan men dingen herkennen en een originele aanblik zien. Zo hoop ik de kijker telkens te verrassen! Mijn werk bestaat uit
abstracte schilderijen, beelden en foto's. Met fotografie heb ik mij toegelecht op abstrtactie fotografie, stadsgezichten en dierportetten.
Krokodil
Foto's

Ik ben begonnen met de abstracte foto’s. Ik ga graag in de alledaagse werkelijkheid op zoek naar mooie composities en kleuren. Ik maak graag gebruik van scherpte en onscherpte. Ik probeer vaak dingen uit hun dagelijkse context te halen om er een nieuwe werkelijkheid van te maken. Dit komt met name tot uiting in mijn abstracte foto's. Het Beeld is een op zichzelf staand verhaal. Voorbeelden hiervan vind je onder de abstracte foto’s en stadsgezichten. Bij mijn stadsgezichten heb ik scherp en onscherp omgedraaid, het onderwerp is hierbij onscherp.
Ook fotografeer ik graag dieren. Daarbij zoek ik de uitdaging op om het karakter van een dier vast te leggen en ook hier weer een anders-dan-anders perspectief te zoeken, bijvoorbeeld door een bijzondere uitsnede van de foto.
abstracte foto
Schilderijen

Na een technische opleiding in de jaren ’80-90 raakte ik geïnspireerd door dieptewerking en perspectief in het platte vlak. Van daaruit ben ik begonnen met het schilderen van gebogen vlakken die zijn uitgegroeid naar de kokervorm. Deze vorm geeft snel een dieptewerking in het schilderij. Een geslaagd voorbeeld hiervan vind ik zelf ‘Landschap’ (zie afbeelding hiernaast), dat is geïnspireerd op het werk van Barnett Newman. Mijn stijl kan je omschrijven als het maken van abstracte composities met als terugkerend thema de kokervorm. De kokers worden gekenmerkt door een witte band, die de lichtval op de koker weergeeft. Schaduwen en de kokervorm geven de dieptewerking in de schilderijen. Voorloper van de schilderijen met kokervorm zijn de schilderijen waaier en vergezicht.
Inspiratiebronnen voor mij zijn schilderijen van andere kunstenaars, waarbij ik kijk naar hun compositie en hun kleurgebruik.
schilderij
Beelden / 3D

Af en toe maak ik graag een uitstapje naar werken in drie dimensies met speksteen en hout. Voor mij is het een manier om dieptewerking te bestuderen. De meest geslaagde experimenten staan hier op deze site.
De afbeelding hiernaast is een sculptuur waarbij de schilderijen van Piet Mondriaan de inspiratiebron zijn geweest. Ik heb zijn kleuren en zijn rechthoeken verwerkt in dit beeld.
abstracte sculptuur